Architectures&Architects
Mauricio Cárdenas Laverde
Italy

Intro:

Mauricio Cárdenas Laverde,born in Bogotá, Colombia in 1969. Cárdenas received a Bachelor of Architecture from Universidad de Los Andes Bogotá, Colombia in 1993. In 1994 he received a Master of Architecture from Syracuse University in New York and began collaborating with leading architecture firms such as Studio Meiji Watanabe & Associates in Tokyo and Renzo Piano Building Workshop in Paris. In 2002 he received a Ph.D. degree from the Politecnico di Milano School of Interior Architecture with a dissertation on “Design of Environmentally Sensitive Work Spaces”.In 2004 he founded Studio Cárdenas Conscious Design in Milan. From 2006 to 2010 parallelly to the studio activities, Cárdenas was consultant for Arup Façade Engineering where he divided his time between Milan and London, working on a wide range of international projects.

Honour:

Mauricio Cardenas received a number of awards such as Italian Architects under 40 years old( 2008), Architects and Energy ( 2008), Architecture and Light ( 2009), Arquitectura Emergente Colombia and Italian Young Architect( 2009/2010), MangiarottiFoundation Prize( 2010), Urban Solutions Awards( 2010), Sustainable Architecture Award( 2010), Italian Innovators( 2011), Sustainable Architecture Award in USA( 2012).
And also, he is part of the Scientific Committee of Frames Magazine, specialized in building skin, and Nemeton Magazine, specialized in ecology of architecture. Numerous of his projects have been published in international publications and several have been awarded prizes and mentions for the innovative character.

Case:

THE KINDER GARDEN CANADIAN PRE-SCHOOL
The building was the subject of a special restructuring for the construction of a private kindergarten. The basis of the project was to integrate the concepts of environmental sustainability to the project. The intervention was on the ground floor. In the project there is an unique room which is connected to the two patios. The height of the area below is 20 meters, according to this height, the project is focusing to respect of the  heights and proportions of children. The area of the above this height was only renovated.

 
 

BOO TECH ECO DOME
The project was born after the first experience in 2006. The modern interpretation of the material with easy to the structure without damaging the existing pavemeassemble mechanical connections was further developed. Prototype of a geodesic bamboo dome. Bamboo has been cut into plates connected through steel and neoprene joints to create a complex geodesic geometry with amazing static properties (the structure can hold aprox 30 times its weight), lightness, versatility and modernity. Glazed panels with possible integration of photovoltaic cells and modules of translucid textile fabrics compose the envelope; whilst rammed earth flooring offers the necessary weight to give stability to it.